puszka.pl - pysznie!

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza)

Potrawa hiszpańska. Przepyszna. W upalne dni spisuje się rewelacyjne.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

1/2 kg dojrzałych pomidorów (czyli 3-4 średnie szt.)
mały surowy ogórek (niekoniecznie)
2 strąki papryki (zielona i czerwona)
1 nieduża cebulka
2-3 ząbki czosnku (ja uwielbiam czosnek, więc dodaję 3 ząbki)
łyżka oliwy extra vergine
opcjonalnie łyżka octu winnego
sól
pieprz, może być czarny lub zielony (delikatniejszy i bardziej aromatyczny)
ew. natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

Pomidory, ogórek i pół cebuli (wszystkie obrane ze skórki) rozbić w mikserze na płynną masę. Jednego pomidora, zamiast miksować, można drobno posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę (lub utrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać) i utrzeć z solą. Wymieszać starannie z niewielką ilością pomidorów i wlać do "zupy" - dzięki temu czosnek zostanie starannie wymieszany. Dodać oliwę i ew. ocet winny, doprawić do smaku. Już teraz jest pycha, ale nie podjadać, tylko ochłodzić w lodówce.

W momencie podawania dodać pokrojone w cienkie krążki papryki i cebulę. Albo, żeby wygodniej się jadło, cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić w niezbyt grubą kostkę. Można też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Wskazówki i uwagi:

Podawać w miseczkach, na talerzach lub w niskich szklankach. Do tego kawałek pieczywa lub grzanki i mamy obiad jak marzenie :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-06-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Na podstawie "Potrawy z różnych stron swiata", M. E. Halbanski, wyd. Watra

Twoje zapiski: