Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
5 kwaśnych jabłek
3 dkg drożdży
mleko
5 szkl. mąki pszennej
10 dkg masła
4 jajka
cukier
sól
starta skórka z połowy cytryny
śmietanka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Upiec jabłka, przetrzeć przez sito. Rozprowadzić drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać 2,5 szkl. mąki, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego przetarte jabłka, roztopione masło, żółtka, cukier i sól do smaku, znów wymieszać. Dodać resztę mąki i startą skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek oraz śmietankę w takiej ilości, aby uzyskać
odpowiednią gęstość ciasta. Wymieszać całość, chwilę odczekać i smażyć bliny na gorącej, natłuszczonej patelni.
Twoje zapiski: