Pieczone jabłka nadziewane kremem owocowo-imbirowym
To smakowita i efektowna propozycja na uroczystą kolację.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
100 g suszonych moreli
100 g soku pomarańczowego
2 łyżki rodzynek
4 jabłka
masło
sok cytrynowy
1 jajko
2 łyżki płynnego miodu
150 ml jogurtu naturalnego
kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
Przygotowanie:
Morele drobno siekamy i moczymy w soku pomarańczowym razem z rodzynkami.
Jabłka kroimy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne, smarujemy stopionym masłem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy 5 min. w temp. 180 stopni.
W międzyczasie mieszamy 1 żółtko z miodem i jogurtem naturalnym. Siekamy imbir. Dodajemy do masy jogurtowej wraz z namoczonymi owocami i ubitym na sztywno białkiem. Masą nadziewamy upieczone jabłka.
Twoje zapiski: