Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
30 g drożdży
1/4 szkl. mleka
100 g cukru
2 i 1/2 szkl. mąki
7 żółtek
50 g masła
szczypta soli
sok z 2 cytryn
łyżka rumu
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odrobiną cukru, zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły.
Do wyrośniętych dodać cukier, mąkę, żółtka, stopione (i przestudzone) masło i szczyptę soli. Wymieszać i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać. Powtarzać tę czynność 4 razy.
Przelać ciasto do formy (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babka wyrośnie i wypełnić formę. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec.
Upieczoną babkę wyjąć z formy i skropić sokiem z cytryn wymieszanym z osłodzoną wodą i rumem. Po ostygnięciu można polukrować białym lukrem.
Twoje zapiski: