puszka.pl - pysznie!

Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka

Pycha i bez mąki!!! Zamiast mąki użyte zostały starte (zmielone) orzechy.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
szklanka obranych, potłuczonych orzechów włoskich (chyba mogą być też laskowe)
3 jaja
8 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
ew. kropla olejku (aromatu) śmietankowego

masa a'la karpatka:
3/4 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
łyżka budyniu waniliowego bez cukru
3/4 kostki masła, może być roślinne
ze 2 łyżki alkoholu (ja dodaję wódkę, czasem rum)

pół tabliczki czekolady mlecznej do posypania

Przygotowanie:

Najpierw cisto: 2 żółtka, całe jajo i 6 łyżek cukru utrzeć solidnie na puszystą masę. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 2 łyżki cukru i chwilę ubijać. Wymieszać obie piany z orzechami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i ewentualnie startą czekoladą i aromatem.

Najlepiej piec na dwóch blaszkach okrągłych albo mniejszych prostokątnych. Jeśli nie, to na jednej dużej prostokątnej - wtedy złożyć go na pół, bo z przekrojeniem są problemy. Piec gdzieś w około 180-190°C aż się zrobi lekko brązowy, wystudzić.

Teraz masa. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać, dodać do gotującego się mleka, zagotować, przestudzić (wychodzi coś jak karpatka). Masło utrzeć, dodawać PO ŁYŻCE masę, dokładnie wymieszać dodając alkohol.

Masę przełożyć na ciasto, trochę zostawić na wierzch, posypać po wierzchu startą czekoladą mleczną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bartłomiej Jaworski

Twoje zapiski: