puszka.pl - pysznie!

Żółta sałatka ryżowa z fasolą, kukurydzą, serem i zieleniną

Pycha. Podawać na zimno. Można ubrać sałatą albo kapustą pekińską.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ryż po arabsku:
1 niepełna szklanka ryżu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
sporo jarzynki
ok. 3 szklanki wody

50 g fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)
50 g fasoli białej (ugotowanej lub z puszki)
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki
150 g żółtego sera
1 ogórek kiszony
majonez (np. Świdnicki - jedyny nie robiony na occie)
trochę śmietany
pieprz
ew. 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany

Przygotowanie:

Ugotować ryż po arabsku (nauczyli mnie tego Arabowie w akademiku - ja zmieniłam tylko końcowy etap). Czyli: do suchego garnka wsypujemy ryż, zalewamy to ok. 3 łyżkami oleju, może być trochę mniej, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Podsmażamy to wszystko tak, aby ryż leciutko się podpiekł, zrobił się bardziej biały - trwa to ze 2 minuty. Zalewamy zimną wodą i gotujemy. Ryż zmięknie, ale nie rozgotuje się. Ściągamy go z gazu, zalewamy zimną wodą i odcedzamy przelewając jeszcze raz zimną wodą tak, aby się nie kleił i był zimny. Powinien mieć żółty odcień i pięknie pachnieć ziołami.

W międzyczasie siekamy zieleninę, trzemy ser i kroimy ogórka. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy jarzynką, pieprzem i, jeśli ktoś lubi, czosnkiem.

Wskazówki i uwagi:

Przepis przerobiony na wegetariański.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bartłomiej Jaworski

Twoje zapiski: