1 kg pieczarek
3 cebule
1/2 pora (lub 1 mały)
olej do smażenia
sól
pieprz
przyprawa do gulaszu "Kamis" [*] (opcjonalnie)
mięta świeża lub suszona (opcjonalnie)
mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Cebulkę pokroić drobno i razem z pieczarkami dusić w dużym garnku. Pora umyć, pokroić na plasterki i podsmażyć na małej ilości oleju. Gdy olej się wchłonie, podlać wodą. Smażyć, aż się trochę "przypali". To da aromat.
Pod koniec gotowania, gdy pieczarki zmiękną, dodać pora. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Zaprawić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, dusić jeszcze chwilę aż sos powtórnie się zagotuje.
Wskazówki i uwagi:
Aby sos był aromatyczny, można dodać miętę. Jeśli jest suszona (może być z torebki), dodać ją na początku gotowania. Aby nie przedobrzyć, sugeruję 1 torebkę na podaną wyżej ilość.
[*] Przyprawa do gulaszu "Kamis" składa się z: papryki słodkiej i ostrej, chili, cebuli, czosnku, majeranku, tymianku, cząbru, ziela angielskiego, gorczycy białej, kminku, kolendry, pieprzu czarnego oraz soli i... glutaminianu sodu.
Nadesłał(a) Kinga,
dnia: 2001-03-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.