1 kg mocno dojrzałych bananów
kilka łyżek słodu (jeśli banany sa jakies niesłodkie, ale raczej wystarczy słodkość z bananów)
2/3 szklanki oleju
płaska łyżka sody
pół łyżeczki soli
mąka pszenna razowa (kilo pod ręką ma być)
szklanka rodzynek/daktyli/śliwek suszonych
szklanka posiekanych orzechów
po łyżeczce płaskiej cynamonu, goździków mielonych, imbiru (dodatkowo moze byc jeszcze kardamon i troche anyżu)
Przygotowanie:
Zmiksować banany z olejem i solą na papkę, domiksowywać mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego budyniu (nie trzyma formy, a już nie jest płynne), dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać, dodac przyprawy, wymieszać, dodać bakalie, wymieszac ostatecznie.
Umieścić w foremkach keksowych (do połowy wysokości), wygładzić, przeciąć lekko wzdłuż nożem. Wstawić do nagrzanego do około 100 stopni piekarnika i doprowadzić do około 180 st. piekąc do godziny z kwadransem (albo do momentu, kiedy ciasto nie będzie surowe - sprawdzić patyczkiem czy włożony jest suchy). Nie wyjmowac od razu z pieca, żeby nie opadło.
Wskazówki i uwagi:
Pierniczek smakuje najlepiej z gorącą herbatą cynamonową, najlepiej w Czeskiej Pradze na Hradczanach ;-)
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2001-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przekształcony przez autora przepis z "Food For Life" - Neal D. Barnard, a autorem jest Jenifer Raymond.