Bakłażany pokroić na plastry grubości 1 cm, posolić, odłożyc na 20 min., by puściły sok.
Makaron ugotować w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno pokroić i podsmażyc na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodac rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotować przez chwile, aż płyn lekko odparuje.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażyć na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączyc z tłuszczu. Połowe makaronu włożyć do natłuszczonej oliwa formy, posypac 2 łyzkami utartego sera, polac sosem pomodorowym i obłożyc plastrami bakłażanów. Na to położyć pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozarella. Makaron zapiekac w gorącym piekarniku przez 30 min.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2001-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka "Swedeponic - your partner for fresh herbs"