puszka.pl - pysznie!

Fasola w sosie curry z jabłkami i pomidorami

Dla tych, co lubią oryginalne smaczki - połączenie jabłek z pomidorami i cebulą.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 szklanki ugotowanej fasoli (np. jasiek albo adzuki)
2 spore kwaśne jabłka
2 średnie cebule
3 duże, dojrzałe pomidory
ok. 1,5 łyżeczki curry
sól
4-5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę; jabłka obrać i też pokroić; cebulę pociachać w talarki. Na rozgrzany olej wrzucić curry, zamieszać, dodać cebulę i smażyć jakieś 3 minuty na średnim ogniu. Dorzucić jabłka, pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać fasolę.

Wskazówki i uwagi:

Najlepsze jest na drugi dzień jak wszystko w garze się 'zaprzyjaźni'. Wersja dla podpuszczkożerców: posypać tartym żółtym serem.
Nadesłał(a) melville, dnia: 2001-04-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kalendarz makrobiotyczny"

Twoje zapiski: