Przedwiośnie czyli sałata lodowa z groszkiem i kiełkami sojowymi
Pierwszy dzień wiosny już za nami, ale w warzywniaku nadal przedwiośnie... oto co smacznego i wiosennego można wykombinować już teraz :) Kolorystyczna rewelacja, wspaniale się prezentuje w granatowej lub bordowej salaterce. To jeden z przepisów "hm, na co to ja mam ochotę..." ;)
sałata lodowa - 1/2 główki (może być zwykła, ale lodowa jest bardziej chrupiąca i soczysta)
puszka zielonego groszku (ew. z mrożonki)
kiełki sojowe lub fasoli mung - tacka (150g)
sporo zieleniny: szczypiorek (może być z dymki) i/lub koperek
odrobina oliwy
odrobina soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Sałatę i koperek/szczypiorek wypłukać starannie i posiekać. Kiełki przekroić na pół, żeby się nie wlekły na kilometr za widelcem. Jeśli mają nieapetyczne korzonki, to też należy je odciąć.
Wszystko wrzucić do salaterki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, posolić delikatnie, wymieszać z groszkiem. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
W wersji z sałatą lodową nadaje się do zabrania na lunch do szkoły/pracy. Świetne na śniadanie do tostów lub kanapek. Polecam też wersję z ogórkiem zamiast kiełków.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2001-04-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.