Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 8 osób
1/2 kg makaronu penne
sól
2 głowy brokułów
3/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
10 wielkich ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki masła
1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużym garnku, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Odcinamy różyczki brokułów, łodyżki zachowujemy do innej potrawy. Zagotowujemy wodę i po wrzuceniu brokułów gotujemy je na małym ogniu przez dwie minuty. Odcedzamy, schładzamy zimna wodą, osuszamy i pozostawiamy na boku.
Na dużej patelni rozgrzewamy przez minutę oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, obsmażamy, aż zacznie brązowieć na brzegach (około minuty). Wkładamy brokuły, posypujemy pieprzem i smażymy dwie minuty poruszając patelnią. Dodajemy masło oraz makaron i często mieszając smażymy około 3-4 minut.
Przekładamy potrawę na talerz, posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy.
Twoje zapiski: