puszka.pl - pysznie!

Makaron z orzechami

Milena wcina ten makaron i to jest najlepszą reklamą :-))


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

opakowanie makaronu pszennego razowego (400 g)
sól
2 garści orzechów włoskich lub po garści włoskich i laskowych
natka pietruszki
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku

rozszerzenie :-)
ok. 250 g ugotowanych brokułów (mogą być pasteryzowane lub z mrożonki, a najlepiej świeże)
mały słoik oliwek (zielonych lub czarnych)
kilka pomidorów (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzechy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ważne jest, by nie mielić orzechów w młynku do kawy, bo tracą w makaronie aromat. Można je zemleć w młynku do orzechów. Natkę posiekać porządnie. Czosnek zetrzeć.

Gdy makaron będzie już gotowy - odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą, tylko taki gorący wrzucić z powrotem go garnka i szybko wymieszać ze startymi orzechami, posiekaną natką, oliwą i czosnkiem. Można taki makaron podawać z sosem pomidorowym albo sam wcinać.

W wersji rozszerzonej: do gorącego makaronu orzechowego dodać drobno pokrojone brokuły, oliwki i ewentualnie pomidory.

Wskazówki i uwagi:

Orzechy są silnie alergizujące, dlatego na pierwszy raz radzę podać dziecku bardzo małą ilość i poczekać jak zareaguje.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-04-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: