opakowanie makaronu pszennego razowego (400 g)
sól
2 garści orzechów włoskich lub po garści włoskich i laskowych
natka pietruszki
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
rozszerzenie :-) ok. 250 g ugotowanych brokułów (mogą być pasteryzowane lub z mrożonki, a najlepiej świeże)
mały słoik oliwek (zielonych lub czarnych)
kilka pomidorów (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzechy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ważne jest, by nie mielić orzechów w młynku do kawy, bo tracą w makaronie aromat. Można je zemleć w młynku do orzechów. Natkę posiekać porządnie. Czosnek zetrzeć.
Gdy makaron będzie już gotowy - odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą, tylko taki gorący wrzucić z powrotem go garnka i szybko wymieszać ze startymi orzechami, posiekaną natką, oliwą i czosnkiem. Można taki makaron podawać z sosem pomidorowym albo sam wcinać.
W wersji rozszerzonej: do gorącego makaronu orzechowego dodać drobno pokrojone brokuły, oliwki i ewentualnie pomidory.
Wskazówki i uwagi:
Orzechy są silnie alergizujące, dlatego na pierwszy raz radzę podać dziecku bardzo małą ilość i poczekać jak zareaguje.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-04-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.