Placki ziemniaczane z charakterem
Uwielbiam placki ziemniaczane. Te dodatkowo mają bardzo fajny smak wzbogacony aromatem pietruszki i uzupełniony delikatnym aromatem czosnku. Smakuje nawet osobom, które normalnie nie lubią pietruszki - przetestowane ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
1-2 spore cebule
mąka kukurydziana i/lub pszenna (biała lub razowa)
można też dodać trochę mąki sojowej lub amarantusowej
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól (proponuję jakąś z mikroelementami, a nie zwykłą oczyszczaną)
pieprz
olej do smażenia, np. z pestek winogron
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce lub w malakserze, można też zmielić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub w miarę drobno pokroić. Posiekać pietruszkę.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką - placki mają dużą tolerancję na zmiany gęstości, czy masa będzie dość gęsta czy zostanie trochę "soku" z ziemniaków i tak wyjdą dobre - wilgoć i tak odparuje. Ogólnie lepiej dodać za mało mąki niż za dużo.
Rozgrzać na patelni olej i nakładać placuszki. Nie powinny być zbyt grube. Smażymy je dość długo, aż się porządnie przyrumienią.
Twoje zapiski: