puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki z marchewką i porem na parze, z zasmażką

Gandalf: "Podaję efekt jednego z moich pierwszych eksperymentów. Są to ziemniaki w mundurkach z porami i marchewką, gotowane w płaskiej wkładce (na samej górze gara). Pory zrobione w ten sposób przypominają nieco szparagi z wody."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

marchewka
ziemniaki
pory
olej roślinny lub masło
bułka tarta

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, kroimy wzdłuż w dość grube paski, gotujemy (parujemy) przez 15-20 minut od zagotowania wody w garnku. W tym czasie myjemy szczoteczką ziemniaki, oczyszczamy i myjemy pory. Zielone liście zostają (IMHO są tu nawet lepsze, niż białe).

Po 20 minutach gotowania się marchewki, dodajemy do niej ziemniaki i pory. Parujemy wszystko jeszcze przez 35-45 minut.

Na 10 minut przed końcem podsmażamy na oleju roślinnym (ja na oleju z pestek winogron, ale pewno może też być masło) tartą bułkę.

Obieramy i wykładamy ziemniaki, na to pozostałe warzywa, polewamy wszystko zasmażką.

Wskazówki i uwagi:

Gandalf: Myślę, że można dodać zieloną pietruszkę, albo koperek, ale nie miałem pod ręką.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Gandalf

Twoje zapiski: