Krem (pasta) z bakłażanów
Kalina: "Krem z bakłażanów je się z pieczywem. Można go podać na przystawkę z innymi tego typu pastami (np. hummus z ciecierzycy). Być może można też jeść ze świeżymi warzywami jako dip, do maczania?"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 duże bakłażany
czosnek
oliwa do smażenia
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
majeranek
kminek do posypania (opcjonalnie)
czarne oliwki do przyozdobienia
Przygotowanie:
2 duże bakłażany obrać ze skórek i gotować w posolonej wodzie do miękkości (10-15 min.). Osączyć i przestudzić. Posiekać aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Na patelni przesmażyć bakłażany z czosnkiem w odrobienie oliwy, posolić, popieprzyć, dorzucić łagodnej papryki do smaku i trochę majeranku. Zredukować gaz i trzymać jeszcze trochę na wolnym ogniu.
Kiedy się przestudzi przełożyć na talerz, polać odrobiną oliwy, posypać kminkiem i udekorować garścią czarnych oliwek.
Twoje zapiski: