1,5 szklanki maku
2 szklanki wody
1 szklanka kaszki kukurydzianej, najlepiej błyskawicznej (np. dla niemowlaczków)
1/2 szklanki szklanki musli
1/2 szklanki poppingu amarantusowego
garść rodzynek
kilkanaście sztuk daktyli
1/2 szklanki orzechów laskowych
kilka suszonych moreli
ew. 2-3 łyżki słodu jęczmiennego lub innego
ew. garść orzeszków ziemnych
sezam i oliwa na wyściółkę blachy
jako polewa: budyń sojowy Provamel albo własny
karob do posypania
Przygotowanie:
Mak zemleć. Zmielony zalać gorącą wodą (2 szklanki) i odstawić na kilka godzin.
Do miski wsypać kaszkę kukurydzianą, musli, popping i rodzynki, wymieszać. Dodać zmielone daktyle i orzechy laskowe oraz pokrojone w drobną kostkę morele. Wlać mak razem z wodą, w której się moczył i całość dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, mieszając dodać słodu i ewentualnie całe orzechy ziemne. Powstała masa powinna zostawać na łyżce, czyli nie może być zbyt wodnista. Można to regulować dodając dodatkowo kaszkę lub musli.
Przełożyć do uprzednio wysmarowanej oliwą i wysypanej sezamem blachy. Nagrzać piekarnik do 170°C i piec ok. godziny.
Po wyjęciu z pieca i wystygnięciu zrobić Jacksona Pollocka na cieście za pomącą budyniu. Posypać karobem wedle uznania.
Wskazówki i uwagi:
Kiedyś zrobiłem smakowca ze zwykłą kaszką kukurydzianą, nie błyskawiczną, ale dodałem ją do ciasta wcześniej ugotowaną - to zabiera trochę czasu i energii...
Nadesłał(a) gzyra,
dnia: 2001-04-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.