puszka.pl - pysznie!

Zupka warzywna zabielona po wegańsku (mielonymi pestkami)

Oczywiście dla dorosłych też.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

450g warzyw świeżych lub mrozonych:
- 1 opakowanie mrożonej zupy, np. włoskiej
- lub mieszanka włoszczyzny i sezonowych warzyw (mogą to być np. brokuły, kalafior, groszek, cukinia, papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kapusta)
czosnek - 1-2 ząbki
można dodać szczyptę bazylii lub oregano lub mięty
olej zimnotłoczony lub oliwa
sos sojowy - 1 łyżka
sól
garść słonecznika
pół garści pestek z dyni
ew. pestki sezamu
siekana natka lub koperek do posypania
ew. popping amarantusowy lub zarodki pszenne

Przygotowanie:

Pokrojone warzywa zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 15 minut aż będą miękkie.

Po ugotowaniu trzemy do zupy czosnek, przyprawiamy ziołami i olejem, sosem sojowym i solą. Słonecznik i dynię mielimy w młynku (można też dodać sezam - często zmieniam nasionkowy repertuar :-). Wymieszać z zupą. Na talerzu posypać natką lub koperkiem. Ja Milence mieszam z poppingiem lub zarodkami pszennymi. Można też ugotować makaron razowy i podawać zamiast poppingu.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-05-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: