puszka.pl - pysznie!

Buraczki Mileny (tarte, z cebulą i szczypiorkiem)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

0,5 kg buraków
1 cebula lub lepiej pół pęczka szczypiorku - drobno zsiekane
szczypta soli
opcjonalnie pół łyżeczki miodu lub syropu słodowego
natka do posypania

Przygotowanie:

Buraki gotujemy ze szczyptą soli, aż będą miękkie.
Trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z resztą składników. Miód lub syrop dodać tylko wtedy, gdy buraki będą tego wymagały - czasem zdarzyło mi się kupić gorzkie buraki lub moja mama chciała "dobrze" i wrzuciła sporo soli do buraczków :-).

Wskazówki i uwagi:

Myślę, że można też dodać kilka kropel soku z cytryny i starte jabłko.
Podaję z ziemniakami.
Nie tylko dla dzieci.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-05-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: