puszka.pl - pysznie!

Papryka faszerowana kuskusem, cukinią i pomidorami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

papryka - 4 szt.
cukinia - niewielka
cebula - 2, max. 3 szt.
czosnek - 6 ząbków
pomidory - z puszki (400 g) lub świeże (3-4 szt.)
kuskus - na oko 100g
oliwa do smażenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
odrobina curry

Przygotowanie:

Obciąć górę z papryki i usunąć gniazdo nasienne. Cukinie posiekać w niewielkie kawałki i podgotować w mikrofali aż zmięknie (zmienia kolor z białego na szarawy). W międzyczasie posiekać cebule, rozgnieść czosnek, przesmażyć je na oliwie.

Kiedy cukinia jest gotowa, do mikrofali wstawić paprykę (na niską moc - 350 lub 500W) i gotować aż zmięknie.

Do cebuli dodać cukinię, pokrojone pomidory, doprawić i jeszcze przesmażyć, aż wszystko zmięknie. Zmieszać z kuskusem przygotowanym wcześniej wg wskazówek na opakowaniu.

Nafaszerować paprykę, po wierzchu posypać jeszcze ziołami, zapiekać w mikrofali - kto ma w mikrofali grilla, może z grillem.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2001-05-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: