Wiosenna sałatka z rzodkiewkami, selerem naciowym i fenkułem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 1 osoby
zalewa:
1/4 małej cebuli
kilka ziaren białego pieprzu
liść laurowy
1/4 suszonej papryki chili
szczypta ziół prowansalskich
1/4 małego jabłka
1/4 szkl. czerwonego wina
1/8 octu winnego
sałatka:
kilka liści sałaty
kilka rzodkiewek
gałązka selera naciowego
25 g kopru włoskiego (fenkuła)
50 g czerwonej papryki
25 g sera żółtego
garść rzeżuchy
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, rozgnieść pieprz, liść laurowy, paprykę chili, zioła prowansalskie. Jabłko pokroić w małe kawałeczki. Całość zalać winem i octem, gotować 5 min., potem przecedzić.
Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, ser pokroić w kostkę. Sałatkę wymieszać, dodać rzeżuchę i olej. Zalewę podać oddzielnie.
Twoje zapiski: