puszka.pl - pysznie!

Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem

Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

pęczek rzodkiewek - najlepiej z ładnymi, młodymi listkami
ew. kilka liści sałaty, jeśli nie mamy lub nie lubimy liści rzodkiewki
ogórek
ew. papryka (pod względem kolorystycznym najlepiej żółta)
ew. szczypiorek

winegret:
oliwa lub olej zimnotłoczony
sok z cytryny - 1 łyżka na 2-3 łyżki oliwy
sól
ew. odrobina cukru, słodu lub syropu do rozwadniania, jeśli nie dodajemy papryki

Przygotowanie:

Liście rzodkiewek odcinamy, przebieramy i wyrzucamy zeschłe/brzydkie. Myjemy i siekamy. Jeśli nie są młodziutkie i mają szorstkawe liście, dobrze jest zalać je oliwą, posolić, wymieszać, uklepać widelcem i odstawić, żeby trochę zmiękły.

Teraz zabieramy się za rzodkiewki - obcinamy końcówki, myjemy, jeśli są duże przekrawamy na pół, kroimy w plasterki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż, kroimy w plasterki. Korzystnie (smakowo i kolorystycznie) jest też dodać paprykę. Myjemy ją i kroimy w kostkę.

Wszystko razem mieszamy i ew. doprawiamy do smaku. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-05-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: