Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 glowka bialej lub wloskiej kapusty
2 szkl. mleka
2 lyzki oleju sojowego lub slonecznikowego
3 cebule
3 jajka
2 lyzki plaktow owsianych
5 lyzek bulki tartej
3 lyzki tartego zoltego sera
sol
cukier
pieprz
zielona posiekana pietruszka
maslo i bulka tarta do formy
Przygotowanie:
kapuste pokroic, wrzucic na gotujace sie mleko, posolic, dodac cukier, ugotowac, odcedzic, osaczyc, posiekac. platki owsiane zamoczyc w kilku lyzkach odcedzonego wywaru z kapusty. cebule pokrojona w kostke udusic w 1 lyzce oleju i niewielkiej ilosci wody. zoltko utrzec z pozostalym olejem. z bialek ubic piane. skladniki polaczyc, dodac ser, zielenine i przyprawy, wymieszac. mase wlozyc do formy wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta, szczelnie zamknac, gotowac w lazni wodnej, podawac z sosami, ziemniakami, ryzem i surowkami.
Twoje zapiski: