puszka.pl - pysznie!

budyn z kapusty


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 glowka bialej lub wloskiej kapusty
2 szkl. mleka
2 lyzki oleju sojowego lub slonecznikowego
3 cebule
3 jajka
2 lyzki plaktow owsianych
5 lyzek bulki tartej
3 lyzki tartego zoltego sera
sol
cukier
pieprz
zielona posiekana pietruszka
maslo i bulka tarta do formy

Przygotowanie:

kapuste pokroic, wrzucic na gotujace sie mleko, posolic, dodac cukier, ugotowac, odcedzic, osaczyc, posiekac. platki owsiane zamoczyc w kilku lyzkach odcedzonego wywaru z kapusty. cebule pokrojona w kostke udusic w 1 lyzce oleju i niewielkiej ilosci wody. zoltko utrzec z pozostalym olejem. z bialek ubic piane. skladniki polaczyc, dodac ser, zielenine i przyprawy, wymieszac. mase wlozyc do formy wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta, szczelnie zamknac, gotowac w lazni wodnej, podawac z sosami, ziemniakami, ryzem i surowkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: