puszka.pl - pysznie!

Fasolka po bretońsku (z warzywami)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

500 g fasoli białej
2 szklanki wywaru z warzyw
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
liść laurowy
tymianek
2 goździki
pieprz
sól

3 cebule
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki

Przygotowanie:

Fasolę wrzucić do gorącej wody bez soli, obgotować, odcedzić. Fasolę zalać wywarem z warzyw, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki, czosnek, liść laurowy, tymianek, część posiekanej natki, goździki, pieprz - ugotować pod przykryciem.

Pod koniec gotowania dodać sól.

Cebulę posiekać, udusić na niewielkiej ilości wody i oleju, połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać do miękkiej fasoli. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: