Lasagna
Jest to przepis nadawany kiedys w "Smakoszach-rozkoszach" na Polsacie.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
12 Platow lasagne Barilla (nie wymaga wczesniejszego gotowania, moľna je wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem beszamelowym przed zapiekaniem)
400 g Sera zoltego
Sos bolonski:
1 Cebula
3 Zabki czosnku
1 Puszka pomidorow bez skorek (lub 2 male /70 g/ puszki przecieru pomidorowego)
1 Marchewka
1 Pietruszka
1/4 Selera
2 Liscie laurowe
4 Lyzki oliwy
oregano, sol, pieprz zielony
Sos beszamelowy:
800 ml. Mleka (przegotowane)
80 g Masla
1 Lyzka maki
Sol, Pieprz, galka muszkatalowa
Przygotowanie:
Sos bolonski:
Cebula drobno kroimy, a nastepnie smazymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale zabki czosnku,troche oregano, smazymy na wolnym ogniu. Dodajemy 1/2 pomidorow, pieprz zielony, cala marchewke (mozna przekroic na 4 czesci ) i pietruszke (na pol) oraz seler, 2 liscie laurowe - gotujemy 15 minut pod przykryciem (ja to robie na patelni - pasuje idealnie). Pod koniec dodajemy druga czesc pomidorow. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek, marchew, pietruszke, seler, liscie laurowe (nie sa juz potrzebne).
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy maslo w cieplym garku (nie na ogniu) dodajemy lyzke maki, lyzeczke soli, cale mleko, odrobine galki muszkatalowej. Zagotowac.
W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos bolonski, ser zolty tarty. Ukladamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy pozostala ilosc sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (niekoniecznie). Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C. Smacznego !!!
Wskazówki i uwagi:
przerobione na wege
Twoje zapiski: