Młode ziemniaki na sposób litewski
To jest wspaniały sposób na młode ziemniaki, sam zapach jest taki, że zanim się ugotują to cała moja rodzina siedzi w kuchni i nie może się doczekać.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
młode ziemniaki
sól
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki masła
pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (ja używam takiej z kartonika „Łaciate”)
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać wodą. Koperek i szczypiorek razem z cebulkami umyć, położyć na wierzch ziemniaków, przykryć, ugotować do miękkości.
Wyrzucić koperek i szczypiorek, odcedzić, włożyć masło, przykryć, postawić na malutki ogień, co chwilę potrząsając garnkiem.
Po około 5 min wlać śmietankę. Postawić na mały gaz, bez przykrycia, potrząsać co chwila garnkiem, aż ziemniaczki oblepią się z każdej strony śmietanką.
Wyłożyć na talerze, można posypać koperkiem, podawać z zimnym zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Wskazówki i uwagi:
Takie ziemniaki najlepiej gotują się w dużym rondlu z plastikową lub drewniana rączką, łatwo się nim potrząsa. Ważne jest żeby śmietana był świeża i niekwaśna, inaczej może się zważyć.
Twoje zapiski: