Cebula i pieczarki rozkosznie pachnące ziołami (z grilla)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
po jednej średniej cebuli na osobę, po dwie, trzy pieczarki średniej wielkości na osobę, albo ile się pod rękę nawinie, oliwa, przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz, sól
Przygotowanie:
Z tych warzyw robię szaszłyki - pieczarki i cebula, jak to od dawien, dawna wiadomo bardzo pasują do siebie, również z grilla.
Cebule i pieczarki obieram, cebulę kroję wzdłuż na ćwiartki, pieczarki na połówki. Nadziewam teraz cebule na przemian z pieczarkami na długie wykałaczki. Cebule nadziewam wkłuwając wykałaczki w sam środek ćwiartki - dzięki temu mam pewnośc, że cebula podczas grillowania nie spadnie z wykałaczki. Teraz szaszłyki polewam obficie oliwa i posypuje przyprawami - najwięcej tymianku, potem rozmaryn, najmniej oregano - tak po bardzo małej szczypcie. A soli i pieprzu daję tyle, ile trzeba. Warzywa powinny przez chwilę nabierać aromatu przypraw. Kiedy poleżą sobie kilkanaście minut można je grillować - na średnim ogniu, starając się je przewracać najwyżej po dwa razy - są gotowe, kiedy cebula jest szklista, a pieczarki lekko przypieczone.
Twoje zapiski: