Cadzyk albo cacyk albo tzazik - generalnie mało ważne, jak się pisze, ważne, że do grilla wyśmienite
Cacyk to idealne towarzystwo do ziemniaków z grilla, może również służyć jako "dip" do warzyw, doskonała również jako samodzielne danie, albo chłodnik do grzanek z grilla.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 l naturalnego jogurtu najlepiej Bakomy
1 szklanka śmietany [ja preferuje tą tłustą - smak będzie bardziej zdecydowany]
2 długie ogórki
3 duże ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
kilka łyżek oliwy
opcjonalnie kilka włoskich orzechów
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól
Przygotowanie:
By był wyśmienity tak, jak to tylko cacyk być może należy koniecznie zrobić jedną rzecz, o której nasze mamy i babcie robiąc klasyczny chłodnik zupełnie nie myślały - należy pozbawić ogórki soku - i myślę, ze to jest zasadnicza różnica pomiędzy cacykiem a chłodnikiem [bowiem przepisów na cacyk jest wiele i trwają zażarte dyskusje jak jest jedyna prawidłowa wersja - z drugiej strony co to kogo tak na prawdę obchodzi, ważne by smaczny był i howgh na ten temat.
Tak więc cacyk zaczynam o starcia na bardzo grubej tarce ogórków razem ze skórą [oczywiście umytych z odkrojonymi końcami], jak nie mam tarki, a często się to zdarza podczas grillowania, kroję te ogórki na najmniejszą kostkę na jaką mi się uda. Ogórki wrzucam do miski i mocno solę - odstawiam na bok na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie ogórki puszczą sok, który odlewam, dodatkowo jeszcze ogórki "wyciskam", naciskają je swoją dłonią , tak by jak najwięcej soku z nich wydostać.
Takie ogórki wrzucam do jogurtu, dodaję do niego śmietanę, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany drobno szczypiorek, oliwę, doprawiam do smaku solą [tu uważam, bo już ogórki były posolone] oraz pieprzem. Wersja bardziej popisowa zawiera pokruszone orzechy. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Cacyk podaję w dużej wazie - każdy nalewa sobie go do czego tam i w ilości jakiej chce. Ważne by był zimny, a i przed podaniem trzeba go zamieszać, oliwa bowiem lubi się rozwarstwiać z jogurtem.
A dzięki temu, że z ogórków usunąłem sok - cały cacyk będzie miał jednolitą konsystencję, a smak ogórków będzie jeszcze bardziej wyraźny.
Twoje zapiski: