puszka.pl - pysznie!

Bakłażany po prowansalsku - faszerowane, z pomidorami i czosnkiem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 bakłażany
3 cebule
8 ząbków czosnku
8 pomidorów
oliwa do smażenia
sól
pieprz

pokruszona czerstwa bułka
ser żółty
tymianek i natka do posypania

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż, wybierz łyżeczką miąższ, zostawiając jedynie ok. półcentymetrową warstwę przy skórce. Wybrany miąższ posiekaj. Cebule, czosnek i pomidory obierz i również posiekaj, obsmaż na oliwie z posiekanym bakłażanem. Posól, popieprz i duś, aż zgęstnieje.

Wypełnij bakłażany nadzieniem i piecz w piekarniku ok. 20 minut.
Pod koniec pieczenia posyp bakłażany pokruszoną bułką i startym serem oraz polej oliwą, piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco ze świeżym tymiankiem i natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 8/2000

Twoje zapiski: