puszka.pl - pysznie!

Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kukurydza (młoda lub mrożona)
masło (dla wegan olej lub oliwa)
sól

Przygotowanie:

Do grillowania nadaje się młoda kukurydza - można to poznać po tym, że ziarna w środku nie są całkowicie twarde, a raczej bardziej miękkie niż twarde, ale nie wodniste. Do grillowania doskonale nadaję się również kukurydza mrożona, którą jednak trzeba trochę rozmrozić - wystarczy ją wyjąć z zamrażalnika na dwie godziny przed grillowaniem.

Każdą kolbę kukurydzy solę dosyć obficie i smaruję grubo masłem. Kolby zawijam dokładnie w folię aluminiową i grilluję na średnim żarze około dwadzieścia minut, często obracając, tak by cała kukurydza w zasadzie się ugotowała równomiernie. Świeże kolby kukurydzy można grillować bez folii i dopiero po grillowaniu posmarować masłem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka

Twoje zapiski: