Sałatka z grillowanej papryki mocno czosnkowa
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
duża, czerwona i możliwie jak najbardziej mięsista papryka
kilka ząbków czosnku
sól
świeżo, grubo zmielony czarny pieprz
oliwa
sok z 1/2 cytryny lub, w wersji bardzo wykwintnej, kilka łyżeczek octu balsamicznego
Przygotowanie:
Paprykę myję, kroję na połówki i wycinam gniazda nasienne. Spłaszczam każdą połówkę, przyciskając paprykę mocno do stołu. Po wewnętrznej stronie solę, pieprzę i polewam oliwą. Grilluję na intensywnym żarze z jednej strony - znaczy się skórą do dołu. Papryka jest gotowa, kiedy skóra prawie cała będzie czarna - znaczy się dokumentnie spalona. Teraz szybko paprykę ładuję do woreczka foliowego, który dokładnie zamykam.
Po około dziesięciu minutach wyjmuję paprykę i ściągam z niej skórę - dzięki zabiegowi z woreczkiem skóra będzie bardzo łatwo odchodzić.
Połówki papryk kroję wzdłuż na dwa-trzy kawałki i wrzucam do miski. Do papryki teraz dodaję posiekany czosnek, zalewam to wszystko dużą ilością oliwy, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, doprawiam czarnym pieprzem.
I... jeszcze kilka minut, niech smaki się trochę wymieszają. Sałatka gotowa!
Twoje zapiski: