Pieczone ziemniaki w skórce, z twarożkiem czosnkowym
Przepis z kuchni śląskiej (ser nazywa się tam gzik). Pyszotka.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ziemniaki w miarę równej wielkości
sól
olej
woda
sos sojowy
mąka pszenna razowa
papryka słodka w proszku
jarzynka
biały serek wiejski
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy przestygną, obrać.
Do miseczki wlać wodę mineralna, dolać z łyżeczkę sosu sojowego, w drugiej wymieszać mąkę z papryka i jarzynką - przypraw tak na oko, mąka ma być pomarańczowa.
Ziemniaka maczać w wodzie i w mące układać na natłuszczonej blasze, na każdy ziemniak wylać pół łyżeczki oleju. Piec około 40 min. w 160-180°C, co 20 min. obracając ziemniaki.
Czosnek obrać, posiekać drobniutko, dodać do serka, każdy ziemniak nakroić na krzyż, włożyć do środka serek i pałaszować.
Twoje zapiski: