puszka.pl - pysznie!

Kukurydza gotowana w kolbach

Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kolby kukurydzy obrane z liści (mogą być mrożone)
trochę oliwy, oleju (najlepiej zimnotłoczonego) lub masła
sól

Przygotowanie:

Kolby można przełamać na połówki - pójdzie to łatwiej niż wszelkie próby przekrawania nożem. Kto próbował ten wie :D

Można gotować:

* tradycyjnie, w garnku: pod przykryciem, w NIEosolonej wodzie, przez 10-15 min. od momentu zagotowania wody.

* na grillu: posmarować masłem, posolić, owinąć w folię aluminiową i piec na grillu ok. 45 min. co jakiś czas obracając. Zamiast w folii można piec w liściach - świetnie sprawdzają się jako naturalna osłona.

* w mikrofali: w odpowiednim naczyniu, zalane wodą (mało, niecała szklanka) gotować. Jeśli mikrofala nie jest wyposażona w talerz obrotowy, nie zapominać o obracaniu. Czas gotowania w mikrofali zależy od ilości jedzenia. Jedną kolbę gotujemy ok. 5 min. Każda dodatkowa kukurydza to ok. 2 dodatkowe minuty. Po ugotowaniu odczekać jeszcze parę minut nie wyjmując kukurydzy z mikrofali.

Podawać polane oliwą/olejem (lub posmarowane masłem) i posolone do smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: W niektórych miastach Rumunii kobiety sprzedaja taką kukurydzę w garach na ulicy. Podobno tak też jest u nas na Mazurach. Nie wiem, bo jeśli wyjeżdżałam, to w góry albo nad morze :-) Czasy gotowania podałam z opakowania kukurydzy mrożonej.

Twoje zapiski: