puszka.pl - pysznie!

Pory z ziemniakami z mikrofali


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

0,4 kg ziemniaków
0,2 kg porów
opcjonalnie tarta bułka
3 łyżki oleju (len, rzepak, kukurydza, słonecznik, pestki winogron)
zielona pietruszka, koperek lub bazylia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić w grubą kostkę, podgrzewać w mikrofali dwa razy przez 4 min z mocą 500 W pod przykryciem w szklanym naczyniu. Po każdym podgrzaniu przemieszać, żeby równo się nagrzewały.

W tym czasie obrać i wypłukać pora (zielone liście mogą zostać) i pokroić na kawałki o długości około 10 cm. Ułożyć na ziemniakach i całość podgrzewać przez 18 min z mocą 200 W. Po wyłączeniu, zostawić w kuchence jeszcze na 5 min.

Jeśli robimy z tartą bułką, to podsmażyć tą bułkę na oleju. Pory i ziemniaki wyłożyć na talerz, polać olejem (ew. z bułką), posypać pokrojoną zieleniną.

Wskazówki i uwagi:

Lakto-wege mogą to jeść ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Oleju nie powinno się podgrzewać w mikrofali - mogą powstawać szkodliwe wolne rodniki.

Przy innej mocy kuchenki zmienić czasy podgrzewania. Jak większa, to zmniejszyć czas o 10% na każde 100 W, jak mniejsza, to wydłużyć o 10% na każde 100 W. Jest to orientacyjne, trzeba dobrać do własnej kuchenki.
Nadesłał(a) Gandalf, dnia: 2001-05-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: