Pyry zapiekane a la saovignon :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ziemniaki
mleko
kwasna smietana
sol
pieprz
galka muszkatalowa
ser zolty
Przygotowanie:
Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm - najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa (najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla). Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
Twoje zapiski: