1,5 kg ziemniaków
2 duże, szklarniowe ogórki (lub odpowiednio więcej małych)
pęczek kopru
6 ząbków czosnku
ocet winny lub biały balsamiczny
sól
pieprz
2 duże naturalne jogurty Bakoma
Przygotowanie:
Czas w minutach (wersja dla flegmatyków), przepis na 4 baaaardzo głodne osoby:
0-3 Wpadam do kuchni i myje szczoteczka ziemniaki (1,5 kg, stare najlepiej nadają się do pieczenia), osuszam je na papierowym ręczniku i po chwili wkładam do piekarnika nastawionego na prawie maxa (nie bawię się w żadne owijanie w folie alu - szkoda czasu ;)
4-7 Obieram i ścieram na drobnej tarce (takiej jak do marchwi) ogórki. Mocno odciskam nadmiar soku!!!
8-10 Siekam i dodaję pęczek kopru.
11-12 Obieram i wyciskam 6 ząbków czosnku (jak bym mógł, to było by 16).
13-15 Dodaje ocet (winny, można tez balsamico - ale sos powinien być biały w piegi z kopru, a nie jakiś szary...), sól, pieprz, i dwa duże naturalne jogurty BAKOMA (tylko Bakoma jest odpowiednio gęsta) - wszystko mieszam i wstawiam do lodówki.
15-40 Obijam się (Big Brother, dla bardziej wymagających durne seriale albo inne takie) sprawdzając wykałaczką czy ziemniaki są miękkie, bo bywają różne ....
Ziemniaki się rozkraja na krzyż i rozgniata (ze skórką), wrzuca się na to parę łych tzatzyki i się rombie! Satysfakcja gwarantowana!!!
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-06-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Adam Majtyka