Makaronowa sałatka śródziemnomorska z papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami
Pachnąca latem i jedna z moich ulubionych :))
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
30 dkg makaronu penne
1 łyżka oliwy
papryka żółta, zielona i czerwona
2 pomidory
garść oliwek czarnych
kilka kaparów
świeża bazylia
sos:
4 łyżki oliwy (ja ostatnio przerzuciłam się na oliwę z pestek winogron)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu odcedzić, zahartować.
Paprykę i pomidory pokroić, z pomidorów usunąć "środki" (żeby nie rozwadniały sosu). Oliwki można zostawić w całości lub pokroić w plasterki (kółeczka). Sporządzając sos najpierw zmiksować oliwę z musztardą, wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać do sałatki.
Twoje zapiski: