puszka.pl - pysznie!

Placki bananowe dla Wojtka

Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

4 banany
1/2-1 szkl. mąki pszennej razowej - ilość zależy od wielkości i stopnia dojrzałości bananów
sok z cytryny - no tak ... nie za dużo ;)
olej do smażenia (ja preferuję winogronowy)

Przygotowanie:

Banany zmiksować lub rozciapać widelcem. Teraz jest najlepszy moment do dodania soku z cytryny - wkrapiamy po trochu i próbujemy. "Paćkę" wymieszać z mąką. Jeśli użyjemy mąki razowej, to grudki nie będą się robić i można mieszać nawet łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę wody.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliły.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktoś chce, to może dodać do ciasta trochę mąki kukurydzianej w roli lepiszcza, choć banany w zupełności wystarczają :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-06-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: