Wafle z masą kakaową z jajek i masła
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
paczka wafli
2 cale jajka
30 dkg cukru pudru
5 dkg kakao
250 g masła
ew. bakalie
ew. polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Białko z cukrem pudrem ubić na parze (czasem ubijam to na lekko rozgrzanej płycie kuchennej), dodać żółtko, ubić, dodać kakao i pozostawić do wystygnięcia.
Rozetrzeć kostkę masła i dodawać stopniowo ostudzoną masę. Można dodać drobno posiekane bakalie.
Przełożyć wafle, przycisnąć czymś ciężkim i zostawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Potem można jeszcze polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi czy też siekanymi migdałami. Co tam kto woli. Bardzo dobre. Smacznego !!!!
Twoje zapiski: