Naleśniki pomarańczowe z duszonymi truskawkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
naleśniki pomarańczowe:
350 g mąki
50 g cukru
8 jajek
1 l mleka
skórka otarta z pomarańczy
+ olej do smażenia
3/4 kg truskawek
2-3 łyżki cukru
100 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Ciasto: wsyp mąkę i cukier do miski, dodaj całe jajka i wymieszaj. Wlej mleko i wymieszaj ostrożnie, aby nie utworzyły się grudki. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Usmaż naleśniki.
Postaw rondel na ogniu, wsyp 2-3 łyżki cukru, dodaj odrobinę masła, mieszaj, aż całość się rozpuści. Dodaj oszypułkowane truskawki, gotuj przez chwilę, aż sok z owoców lekko zgęstnieje.
Smaruj naleśniki truskawkami w syropie, składaj w chusteczkę i natychmiast podawaj.
Twoje zapiski: