Paprykarz obiadowy z ziemniakami i grzybami
Podany zestaw składników to wersja podstawowa. Można do nich dodać co tylko dusza zapragnie (pomidory, papryke....)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 kg ziemniaczków
1/2 kg grzybów, np. boczniaków
2 cebule
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
oliwa do smażenia
sól
pieprz
kostka bulionowa
ew. jogurt
ew. łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, odstawić z ognia i dodać 1-2 łyżeczki słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać, wrzucić obrane i pokrojone w plastry ziemniaczki i poszatkowane grzyby. Wlać gotującej wody tyle, aby zakryła ziemniaki. W czasie gotowania doprawić do smaku kostką bulionową, solą i pieprzem. Można dodać jogurtu i jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste potrawy to łyżeczkę mąki (rozmieszaną w zimnej wodzie lub śmietanie; później koniecznie trzeba jeszcze całość zagotować).
Wskazówki i uwagi:
Koniecznie przed wsypaniem papryki trzeba zestawić garnek z ognia. Podgrzewana przez cały czas papryka gorzknieje.
Twoje zapiski: