puszka.pl - pysznie!

Paprykarz obiadowy z ziemniakami i grzybami

Podany zestaw składników to wersja podstawowa. Można do nich dodać co tylko dusza zapragnie (pomidory, papryke....)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg ziemniaczków
1/2 kg grzybów, np. boczniaków
2 cebule
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
oliwa do smażenia
sól
pieprz
kostka bulionowa
ew. jogurt
ew. łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, odstawić z ognia i dodać 1-2 łyżeczki słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać, wrzucić obrane i pokrojone w plastry ziemniaczki i poszatkowane grzyby. Wlać gotującej wody tyle, aby zakryła ziemniaki. W czasie gotowania doprawić do smaku kostką bulionową, solą i pieprzem. Można dodać jogurtu i jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste potrawy to łyżeczkę mąki (rozmieszaną w zimnej wodzie lub śmietanie; później koniecznie trzeba jeszcze całość zagotować).

Wskazówki i uwagi:

Koniecznie przed wsypaniem papryki trzeba zestawić garnek z ognia. Podgrzewana przez cały czas papryka gorzknieje.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-07-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: inspiracją do tego przepisu był program pana Makłowicza

Twoje zapiski: