Sojowo-wielowarzywny pasztet Joanny
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 szkl. soi
2 marchewki
1 pietruszka
spora garść zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
1 brukselka
1/4 główki małej, białej kapusty
sól
pieprz
majeranek
świeży koper
w wersji wykwintnej dodatkowo:
- kukurydza
- groszek
- lub długa, żółta fasolka
Przygotowanie:
w osolonej wodzie ugotować soję i warzywa (cebulę opalić wcześniej nad gazem). Kiedy warzywa będą miękkie, wszystko odcedzić, ostudzić, zmiksować, dodać pieprz, majeranek i świeży koper.
Niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę. Piec 30 min., po czym zdjąć górną warstwę papieru, aby pasztet był bardziej chrupki, i dopiekać przez następne 30 min.
Wskazówki i uwagi:
W wersji wykwintnej można przed pieczeniem podzielić zmiksowane warzywa na 2 porcje i do jednej z nich dodać kukurydzę, groszek lub długą, żółtą fasolkę, po czym nałożyć drugą warstwę warzyw. Piec jak w przepisie podstawowym.
Twoje zapiski: