puszka.pl - pysznie!

Placuszki z ryżu, jogurtu owocowego i owoców


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

pół szklanki ryżu
sól
2 jajka
2 cukry waniliowe
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia (albo dwie płaskie)
jogurt owocowy (jak mały to półtora)
owoce sezonowe, ale najlepsze brzoskwinie, nektarynki, albo morele

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.

Żółtka rozetrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem, pianą z białek, pokrojonymi w malutkie kawałeczki owocami bez skórki i przestudzonym ryżem. Jeśli masa jest za luźna, żeby smażyć na głębszym oleju piękne rumiane placuszki, to dodać troszkę maki.

Gotowe pałaszować na ciepło, posmarowane konfiturą albo dżemem (najlepiej jakimś brzoskwiniowo-maracujowym czy morelowym, mnie najbardziej smakuje Materne w trójkątnych słoiczkach).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Wknpim

Twoje zapiski: