Kabaczkowe placki z marchewką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
średni kabaczek (tak na oko 500-700 g)
2 jajka [w wer.vegan 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej]
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
marchew
zmielone we młynku wiórki kokosowe i/lub cynamon w proszku
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Kabaczka umyć, zetrzeć na tarce na cieniutkie wiórki (jak młody - zetrzeć w całości, jak w podeszłym wieku - obrać i usunąć nasiona). Jeśli ma dużo soku, to odlać. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, dodać jajka [lub mąkę sojową lub kukurydzianą], mąkę pszenną oraz wiórki i/lub cynamon. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać więcej mąki.
Smażyć tak jak placki ziemniaczane - na złoto.
Twoje zapiski: