puszka.pl - pysznie!

Soki owocowe na zimę - III sposób, babciny (z leżakowaniem w cukrze)

Jola L-L: "To jest metoda naszych mam i babć, chociaż podobno tracone są pewne wartości soku, szczególnie jak postawimy owoce na słońcu. Na ten temat nie mam własnych spostrzeżeń."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

owoce - mogą być różne, np. wiśnie, porzeczki, aronia, maliny
woda
cukier - 100-300 g na 1 litr soku [*]
+ butelki

Przygotowanie:

Owoce umyte /i ewentualnie wydrylowane/ zasypuje się cukrem i pozostawia do następngo dnia, żeby puściły sok.

Następnie zlewa się sok, wsypuje cukier i dalej jak w I sposobie, czyli: sok doprowadzam do wrzenia, zbieram ewentualne szumowiny z wierzchu i gorący wlewam do uprzednio dobrze umytych i wyparzonych butelek (zakrętki gotuję 3 min., a szyjki butelek zanurzam we wrzątku). Soku nalewam do samego brzegu butelek i mocno zakręcam. Po krótkim czasie zakrętka zrobi "pyk" i zrobi się wklęsła. Znaczy, że dobrze zamknięte nawet na kilka lat.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ilość cukru zależy od upodobań. Ja daję tyle, żeby było słodkie. Do czarnej porzeczki na 1 litr soku daje około 200 g cukru, do malin 100-150 g, do wiśni nawet 300 g, a do aronii 250-300 g.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Jola L-L

Twoje zapiski: