puszka.pl - pysznie!

Ogórki konserwowe powalające na kolana


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki - małe i cienkie
do każdego słoika:
- 3 ziarnka pieprzu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu
- trochę kopru (kwiatek)
ew. świeża, czerwona papryka (niekoniecznie)

zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
3/4 szklanki octu (10%)

Przygotowanie:

Najpierw przygotować zalewę w podanych powyżej proporcjach.

Ogórki ułożyć w słojach (ja używam każdego rozmiaru słoików, jaki mi wpadnie w ręce, nawet takie od dżemu). Do każdego słoja wrzucić dodatki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoje, gotować 5 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Grazyna

Twoje zapiski: