Galaretka mirabelkowa z imbirem
Agata Solon: "Jadam to cudo u Teściowej - warto spróbować!"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
mirabelki
Żelfix, Dżemix 2:1 lub inny zagęszczacz (bez dodatków smakowych, najlepszy skład to pektyny i kwas cytrynowy)
cukier (400 g cukru na 3/4 l soku)
1/2 płaskiej łyżeczki cynamon
szczypta mielonych goździków
2 szczypty mielonego imbiru lub kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Z mirabelek sporządzić w sokowniku sok. Sok z cukrem przyprawić cynamonem, goździkami i imbirem (mówiło się na to galaretka z imbirem, więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru świeżego - patrz wskazówki.
Następnie z soku zrobić galaretkę używając Żelfix'u dokładnie wg przepisu na opakowaniu.
Jeśli ma być na zimę, to gorącą galaretkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Dla dżemówek wystarczy 10-15 min. od zagotowania wody.
Wskazówki i uwagi:
Można użyć imbiru świeżego. Wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza (trudno zdefiniować precyzyjnie, ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm) kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości. Ze świeżym imbirem ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu pikantności w słodkim dżemie, dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej.
Twoje zapiski: