Sałatka z gruszek, winogron, papryki i pomidorów
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 dojrzałe gruszki
mała kiść ciemnych winogron
0,5 strąka żółtej papryki
200 g dojrzałych pomidorów
40 g szpinaku sałatkowego
szczypta pszenicznych kiełków
kilka listków mięty
cytryna
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Starannie myjemy gruszki, wycinamy z nich gniazda nasienne i bez obierania kroimy w poprzek w cieniutkie plasterki, skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Odrywamy winogrona z kiści, kroimy na połówki te większe, usuwając z nich pestki, mniejsze owoce zostawiamy w całości. Paprykę kroimy na drobne kawałki. Z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je na połówki.
W salaterce łączymy opłukany i odsączony szpinak, gruszki, winogrona, paprykę i kiełki, dodajemy listki mięty. Doprawiamy sosem z pozostałego soku z cytryny, 5 łyżeczek oliwy, sali i pieprzu. Po delikatnym wymieszaniu wszystkich składników podajemy sałatkę na stół.
Twoje zapiski: