puszka.pl - pysznie!

Kruche ciasto z masą czekoladową i waniliowymi gruszkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: na formę 15 x 35 cm

kruche ciasto:
100 g masła
100 g miałkiego cukru
2 żółtka
szczypta soli
120 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej

waniliowe gruszki:
0,7 kg gruszek
laska wanilii
50 g miałkiego cukru

masa czekoladowa:
100 g miękkiej czekolady
30 g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa cukru pudru

Przygotowanie:

Ucieramy 10 dag masła z 10 dag cukru, następnie dodajemy żółtka, szczyptę soli, mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Szybko zagniatamy i formujemy kulę, owijamy ją w folię, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkowujemy kruche ciasto na placek grubości ok. 3 mm, przekładamy do formy, przykrywamy kawałkiem folii lub papieru, rozkładamy na wierzchu 2 garście suchej fasoli i pieczemy 10 min. w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 180°C. Usuwamy fasolę i folię i pieczemy jeszcze 5 min.

W tym czasie obieramy gruszki bez odrywania szypułek i wkładamy do rondla z 1/2 l wody, laską wanilii, resztą miałkiego cukru, gotujemy na średnim ogniu ok. 5 min. Dzielimy na pół laskę wanilii, zeskrobujemy nożykiem wewnętrzne ziarna i ponownie wkładamy do rondla z gruszkami, gotujemy tak długo, aż owoce staną się miękkie (w razie potrzeby dolewamy gorącej wody).

Roztapiamy czekoladę na parze (w kąpieli wodnej) razem z masłem, wyjmujemy naczynie z wody, a gdy tylko czekolada lekko wystygnie, dodajemy jedno po drugim 2 żółtka i delikatnie mieszamy. Kiedy masa będzie już zupełnie zimna, dodajemy pianę z ubitych białek z cukrem pudrem, ostrożnie mieszamy.

Wyjmujemy formę z piekarnika, ostrym nożykiem (lub specjalną kratką do ciast) nacinamy na cieście romby. Polewamy ciasto masą czekoladową, a na wierzchu układamy zimne gruszki z laseczką wanilii i skrapiamy syropem.

Wskazówki i uwagi:

Kąpiel wodna polega na tym, że mniejszy garnek z czekoladą wkładamy do większego z gotującą się wodą. Dzięki temu czekolada zostanie równomiernie, delikatnie ogrzana i nic się nie przypali.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 8/2001

Twoje zapiski: